VYCHYLOVKA. Milovníci zabíjačkových špecialít si dnes prídu na svoje v kysuckom skanzene. Múzejníci pripravili obľúbené podujatie Kuchyňa starých materí.
„Návštevníci si poslednýkrát v tomto roku môžu pozrieť funkčnosť starých dobových pecí, ktoré nám verne slúžili počas celej tohtoročnej sezóny na prípravu tradičných dobrôt starých mám. Môžu posúdiť, že jedlo pripravené na takýchto pieckach má inú chuť, ako keď sa pripraví doma,“ informuje Benedikta Bajáková z Kysuckého múzea v Čadci.
V objekte U Rybov sa bude variť tradičná zabíjačková kapustnica a podávať pečené „jelitká“ s kapustou. Tlačenku voňajúcu majoránkou, cesnakom môžu zasa ochutnať v objekte Richtárov dom a v usadlosti Do Potoka zasa chlieb so škvarkami,“ hovorí Bajáková.
Mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka. Jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny, akými bola svadba, krstiny, alebo ak prišli hostia. Prasce chovali takmer na každom gazdovstve.
„Tradičným zimným kulinárskym zážitkom na Kysuciach je rozhodne zabíjačka. Spájala sa s viacerými tradíciami. Už krátko po „dušičkách“, keď sa trochu ochladilo, sa začínalo toto obdobie. Zabíjačky vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli na vianočnom stole chýbať,“ dodáva Bajáková. Celé nedeľné podujatie spríjemní a okorení svojím programom od 13. hodiny Ľudová hudba Vladka Tomčalu z Novej Bystrice. Organizátori všetkých srdečne pozývajú.