Zostaň s nami v kontakte: Kysuce

Kuchyňa starých materí - Sladká nedeľa

Kde a kedy ?

Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali rôzne múčne jedlá. Varili halušky, posúchy, kaše  a piekli chutné koláče.

Popis

Vracajú sa ľudia cez tradičné jedlá naspäť ku koreňom? Asi áno“. Táto otázka a odpoveď bola položená niekoľkokrát kuchárkam, ktoré jedlá v skanzene pripravujú. Samé boli veľmi prekvapené, ako sa to ľuďom páči a pýtajú si recepty. Dokonca aj mladí. Čaro tradičnej kysuckej kuchyne je v tom, že jedlá sú jednoduché, rýchlo hotové a nepotrebujú žiadne špeciálne suroviny a ešte sú aj lacné. Ak tomu neveríte, príďte sa o tom presvedčiť počas celého dňa v nedeľu do  Skanzenu vo Vychylovke, kde na Vás budú čakať sladké maškrty pripravené priamo v objektoch na tradičných dobových peciach. Nebude chýbať prezentácia Slovenského včelárskeho spolku Jána Čajdu z Veľkého Rovného.

Organizujete zaujímavú akciu?

Dajte nám o nej vedieť mailom na redakcia@nasekysuce.sk

Odporúčame

Babylonská štvorka B4

Zoskupenie štyroch ochotníckych divadelníkov - Zuzana Papíková, Vladimír Papík, Pavol Zátek, František Tulec - vás pobaví divadelno-improvizačným predstavením.

Divadlo

Búvajže mi, búvaj...

Zvyky, obrady a povery našich predkov pri narodení dieťaťa, ktoré umocňovali ľudskú túžbu zabezpečiť pokračovanie rodu, priblíži výstava v Kysuckom múzeu v Čadci, od 5. decembra 2016 do 12. februára 2017.

Výstavy