ČADCA. V súvislosti s podozrením na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie vykonali v uplynulých týždňoch pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci viaceré kontroly v zariadeniach spoločného stravovania, vrátane školských a predškolských. „Zisťovali sme pôvod mäsa používaného na prípravu hotových pokrmov. Pozornosť sme venovali výskytu takého, ktoré mohlo pochádzať od štyroch hlásených rizikových výrobcov z Brazílie,“ informovala regionálna hygienička Xénia Lukáčová.
Podľa jej slov ani v jednom zariadení v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto takúto dodávku nezistili. Kontroly však preukázali výskyt mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie v 15 zariadeniach spoločného stravovania. Neboli to však hlásení rizikoví výrobcovia. Najčastejšie išlo o hlbokozmrazené kuracie pečienky a rezne či mrazené kuracie prsia bez kosti a kože. V záujme ochrany verejného zdravia tento tovar okamžite pozastavili. „Išlo o vyše tristo kilogramov,“ povedala.
Konštatovala, že vo všetkých prípadoch prevádzkovatelia pozastavenie mäsa rešpektovali. Jeho použitie na prípravu jedál hygienici umožnili až po preukázaní zdravotnej neškodnosti. Do konca apríla vykonali vyše 200 kontrol. Pokračujú v nich aj naďalej.
Jana Ščuryová, riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Čadci v súvislosti s kontrolami brazílskeho mäsa konštatovala, že v obchodnej sieti kysuckého regiónu sa vyskytovali najmä už spomínané kuracie pečienky mrazené, ktoré však nepochádzali z rizikových závodov.