VYCHYLOVKA. Ako chutia jedlá z kapusty pripravené priamo v objektoch na dobových peciach sa môžu dnes presvedčiť návštevníci kysuckého skanzenu.
Počas celého dňa tam budú rozvoniavať halušky s kapustou, kapustniaky, pečené zemiaky s kapustou a slaninkou i tradičná kysucká kapustnica. Organizátori nezabudli ani na kultúrny program, s ktorým sa o 13.30 h predstaví folklórna skupina z Krásna nad Kysucou. Na pódiu pri objekte Krčma z Korne priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda obohatené piesňami a humorným rozprávaním.
„Starí Rimania na ňu nedali dopustiť, kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Vedeli ste napríklad, že pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako majú citróny? Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy,“ informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Autor: ih