Vlani v jeseni napríklad po jednej návšteve lesa priniesol domov 5 plných košíkov dubákov. Čo sa týka spracovania, najradšej ich vraj zavára „na kyslo“. Tentokrát sa vybral do osady Kuchriská. A vyplatilo sa. Domov si priniesol síce jeden, ale prvý tohtoročný dubáčik. Vážil takmer 30 dkg a meral 12 centimetrov. Napokon skončil v praženičke, ktorú si dal na raňajky. Dlhoročný hubár hovorí, že tento rok začali rásť akosi priskoro.
Pavel Lizoň z Botanického ústavu Slovenskej akadémie vied vysvetľuje, že nejde o žiadnu anomáliu: „Niekedy začnú rásť skôr, inokedy neskôr.“ Kysuckí hubári sú šťastní, že pri vychádzkach do prírody si môžu zájsť na svoje „miestečka“ a pozrieť sa, či spod machu náhodou nevykúka nejaký ten krásavec.
Autor: ih