Kysuce

V skanzene si prídu na svoje milovníci polievok

Kysucký skanzen vo Vychylovke je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré má vo svojich objektoch funkčné dobové pece. Návštevníci si tam preto môžu často pochutiť na rôznych starodávnych jedlách. Tentokrát to budú polievky.

Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí patrí už tradične medzi obľúbené podujatia kysuckého skanzenu. Na zachovaných dobových peciach tam počas sezóny pripravujú všakovakú ľudovú stravu. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria kapustniaky, podlesníky halušky či zemiaky so slaninkou. Do jedálnička však múzejníci zaradili aj polievky pripravované zo strukovín, ovocia a zeleniny podľa receptúr starých materí.

Dnešná nedeľa sa bude niesť s označením „polievková“. Lahodnými tónmi ju okorení od 13.30 h účinkovanie Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.

„Každý obed, aspoň u nás na Slovensku vždy začína polievkou. Medzi najobľúbenejšie patria zemiaková, fazuľová, šošovicová, hrachová, kapustová, zabíjačková kapustnica, hubová, cibuľová, cesnaková, špenátová a rôzne zeleninové či mäsové vývary,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Ako chutí polievka uvarená v starej drevenici na dobovej peci môžu vyskúšať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť dnešnú nedeľu v prírode. Skanzen rozvonia kapustou, hrachom, zemiakmi a sušenými slivkami. Opäť sa rozkúria staré dobové pece, na ktorých vrtké lektorky skanzenu navaria polievky, medzi ktorými nebude chýbať kapustová, hrachová so sušenými slivkami či zemiaková.

V minulosti boli polievky základom stravy. Naši predkovia preferovali také, ktoré boli husté, sýte a konzumovali sa ako raňajky, predkrm alebo hlavné jedlo. Neodmysliteľnú úlohu zohrávali aj v súvislosti s tradíciami. Išlo napríklad o spoločné jedenie polievky novomanželov z jedného taniera na svadobnej hostine, čo malo symbolizovať ich spoluprácu a súdržnosť.

„História polievok siaha až do desiateho tisícročia pred našim letopočtom a ich začiatok sa spája s vynájdením vodotesných nádob vhodných na varenie, obyčajne z hliny alebo zvieracej kože. Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové sú vynálezom francúzskeho kulinárskeho umenia z podstatne neskoršieho obdobia. Silné vývary „buoillon" sa používali ako liek pre chorých a ľudia im pripisovali mystickú liečivú moc,“ vysvetľuje Hnidková.

Na záver pridáva jeden lacný, zdravý, chutný a rýchly recept na kysuckú polievku nazývanú strova: „Na prípravu potrebujeme 10 dkg suchej fazule, 3 dkg krúp, 3 dkg mrkvy, 3 dkg petržlenu, 6 dkg kvaky, 10 dkg zemiakov, 20 dkg údeného mäsa, vodu, soľ, korenie. Mäso nakrájame na malé kúsky a dáme variť s vopred namočenou fazuľou. Neskôr pridáme pokrájanú zeleninu, zemiaky a krúpy. Dochutíme soľou a okoreníme.“

Ďalšie články z témy Tipy na výlet


  1. Bábätká z čadčianskej pôrodnice 1 303
  2. III. liga Stred: Derby rozhodol Šebík, Krásno opäť víťazne Foto 330
  3. Dohoda o dlhovej brzde zrejme nebude jednoduchá 315
  4. Historická chvíľa vo Vysokej, otec nastúpil so synom 312
  5. Bábätká z čadčianskej pôrodnice - máj 2 167
  6. Mažoretky zo Staškova si odniesli víťazné vavríny Foto 102
  7. Železničnú stanicu v Čadci plánujú zrekonštruovať 94
  8. Regionálny futbal: Rudina nedohrala, treťoligisti si počínali víťazne Foto 70
  9. Na Oščadnickej heligónke vystúpia aj Kollárovci 63
  10. Začali s opravami ciest, aj s kosením 60

Najčítanejšie správy

Kysuce

Bábätká z čadčianskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v čadčianskej nemocnici uplynulý týždeň a ich fotky sú zverejnené aj v MY Kysuckých novinách.

III. liga Stred: Derby rozhodol Šebík, Krásno opäť víťazne

Tatran vyhral opäť 3:0, v Makove padlo päť gólov.

Dohoda o dlhovej brzde zrejme nebude jednoduchá

Na úseku cesty I/11 medzi Čadcou a Žilinou sa za posledných takmer osem rokov stalo vyše 800 dopravných nehôd. Denne tadiaľ prejde 25-tisíc vozidiel. Pomohla by urýchlená dostavba D3. Dosiahnuť otvorenie dlhovej brzdy zrejme nebude jednoduché.

Historická chvíľa vo Vysokej, otec nastúpil so synom

Tento historický zápis sa podaril Petrovi Barčákovi a jeho synovi Andrejovi.

Bábätká z čadčianskej pôrodnice - máj 2

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v čadčianskej nemocnici uplynulý týždeň a ich fotky sú zverejnené aj v MY Kysuckých novinách.

Blízke regióny

Na Orave horí hospodárska budova. Hasiči evakuovali aj ľudí z bytovky

Majiteľ horiacej budovy stihol pred postupujúcim ohňom zachrániť štyri kravy.

AKTUALIZOVANÉ: Hľadaný Dominik sa našťastie ozval rodine

Mladý Žilinčan, po ktorom včera pátrala rodina aj priatelia, je našťastie v poriadku.

Kaufland po inovácii otvorili

Dnes v Martine po inovácii opäť otvorili prestavanú predajňu Kaufland. Inovácie sa týkajú predovšetkým vyššieho komfortu nákupu.

Simonka, Janis, Barborka a Grétka vitajte na svete

Na svet prišli ďalší malí Oravci. Nech sa im v živote darí.

VIDEO: Alexandrovci si zaspievali so žilinskými konzervatoristami

Video Žilinskej župy zachytáva atmosféru stretnutia.

Všetky správy

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner hokejovej reprezentácie a šéf zväzu diskutovali spolu v mimoriadnej relácii TV Markíza.

Generálny prokurátor navrhol zrušiť Kotlebovu stranu

Najvyšší súd obdržal podnet na rozpustenie ĽSNS.

Cesta autom do Chorvátska 2017

Najpohodlnejšia cesta do Chorvátska je cez Maďarsko. Najrýchlejšie sa do Chorvátska dostanete cez Rakúsko.

Jedia štipľavé a po dome chodia nahí. Čo prezrádzajú bežné činnosti o vašej osobnosti

Psychologický výskum ukázal, čo najčastejšie robia neurotickí, extrovertní, prívetiví. svedomití či ľudia s otvorenou mysľou.

Právnik z Via Iuris: Sudcovia vyslali prekvapivý signál

Vo voľbách do Súdnej rady neuspeli kandidáti reformného združenia. Treba sa zamyslieť, tvrdí právnik.

Kam vyraziť