VYCHYLOVKA. V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke sa opäť rozkúria staré dobové piecky a skanzen rozvonia dobrotami.
Dnešná nedeľa bude patriť Kuchyni starých materí. Tentokrát pôjde o Zemiakovú nedeľu, počas ktorej si návštevníci budú môcť pochutnať na špecialitách pripravených zo zemiakov. Okrem dobrôt na nich od 13. 30 hod. čaká aj hudobný program v podaní ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.
Na Slovensko sa zemiaky dostali až okolo roku 1654. Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednání o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Od neho pochádza aj názov „švábka“, ktorá sa v polovici 18. storočí začala pokusne pestovať na Liptove.
„Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa čoraz viac a postupne sa z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci a pridáva jednoduchý a chutný recept: „Potrebujeme zemiaky, polohrubú múku, vodu, soľ a maslo. Zemiaky očistime a uvaríme v slanej vode. Uvarené ich rozmiešame na kašu, ktorú necháme vychladnúť. Ale vychladnuté zemiaky nastrúhame na strúhadle. Pridáme polohrubú múku a vodu a vypracujeme pružné cesto, ktoré vytvarujeme na malé bochníky, rozvaľkáme ich a pečieme z obidvoch strán na platni sporáka. Potrieme ich maslom, alebo slaninkou."