Kysuce

V kysuckom skanzene rozkúria dnes staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí tradičná Kuchyňa starých materí.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá. „K vychýreným kapustniakom sa v rámci gastronomického podujatia pomaly zaradzujú aj iné jedlá - polievky, pečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou, halušky, zemiakové placky či posúchy. Tieto jedlá sa najviac varievali v kysuckých domácnostiach,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Z každého rožku trošku

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov a milovníkov tradičných jedál spomínanú Kuchyňu starých materí, ktorá sa bude niesť pod názvom Z každého rožku trošku.

„Sviatočné popoludnie návštevníkom svojim účinkovaním od 13.30 hodiny spríjemní ľudová hudba. Pokiaľ sa rozhodnú stráviť nedeľu v skanzene, môžu sa previezť historickou lesnou úvraťovou železnicou, absolvovať prechádzku lesným náučným chodníkom, pozrieť si výstavu krojov, panelovú výstavu o histórií páleníc, lesných železníc. Veľkí a malí si zasa prídu na svoje na výstave stavebnice Merkur,“ pozýva Hnidková.

Strava Kysučanov bola skromná

Základným zdrojom obživy Kysučanov bolo poľnohospodárstvo spojené s chovom niektorých druhov domácich zvierat. „Značný význam mal chov oviec, ktorý bol zameraný na výrobu mlieka, syra, mäsa a vlny, väčšia časť ktorej slúžila na predaj, zo zvyšnej sa dorábalo súkno na odev. Strava na Kysuciach bola veľmi skromná a stereotypná. Obyvatelia si potravu zabezpečovali siatím obilia (jačmeň, ikrica, ovos, pohánka), sadením zemiakov, strukovín, zo zeleniny mala najväčšie uplatnenie kapusta, cesnak, cibuľa, kvaka, neskoršie mrkva a petržlen,“ hovorí etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.

Ako ďalej vraví v stravovaní Kysučanov mali dôležité miesto múčne jedlá, ale i mlieko a mliečne výrobky. Mäso sa v strave vyskytovalo len málokedy, mäsité jedlá sa jedávali zväčša vo sviatočné dni, alebo pri významných rodinných udalostiach (svadba, krstiny). K výraznej zmene v stravovaní došlo až po druhej svetovej vojne v čase, keď sa zvýšil podiel potravín kupovaných v obchode.

Recept na Starosvetskú kapustu

Etnografka pridáva aj jeden recept na prípravu Starosvetskej kapusty: „Potrebujeme 500 kg kyslej kapusty, 150 g oškvarkov, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu masti (oleja), 2 PL hladkej múky, 1 kg zemiakov, soľ, korenie. Do jedného hrnca si dáme uvariť zemiaky, do druhého kapustu. Keď sú zemiaky uvarené scedíme ich, ale vodu z nich nevylievame, budeme ju potrebovať na zahustenie kapusty.

Kyslú kapustu uvaríme a potom scedíme. Do scedenej kapusty pridáme 2 uvarené zemiaky, 150 g oškvarkov všetko spolu zmiešame (poštucháme, pomiesime). Do takto pripravenej zmesi vlejeme vodu zo zemiakov. Na panvici si roztopíme masť, ku ktorej pridáme cibuľu a cesnak, posmažíme a pridáme múku, z ktorej urobíme zásmažku a vlejeme do kapusty. Dochutíme čiernym korením.“

Ďalšie články z témy Tipy na výlet

Najčítanejšie správy

Kysuce

Postavou vzpieračku nepripomína! Nad hlavu dostala už aj šesťdesiat kíl

V uplynulý týždeň sa v Krásne nad Kysucou konalo slávnostné vyhlásenie najlepších športovcov. Za športovkyňu roka vyhlásili nádejnú vzpieračku.

Vodičke po nehode namerali vyše dve promile

Policajti odhalili na cestách Žilinského kraja ďalších vodičov pod vplyvom alkoholu. Tentokrát ich do štatistiky pribudlo až 39. Bola medzi nimi aj vodička, ktorá v Čadci zapríčinila dopravnú nehodu.

Vykopávky v Radoli budú pokračovať aj tento rok

Archeologický výskum v Radoli – Koscelisku bude pokračovať aj toto leto. Riaditeľ Kysuckého múzea Miloš Jesenský predpokladá, že odkryjú pozostatky ďalšej lužickej mohyly s pohrebnou výbavou.

ZMENÁREŇ: S novým vzhľadom je mimoriadne spokojná

Milé čitateľky, prinášame vám premenu prvej dámy, ktorej nový imidž mimoriadne svedčí, veď posúďte samy.

Stretli sa ako kedysi, na zimných páračkách

Páračky sú na dedinách už raritou. Páranie peria bolo kedysi neodmysliteľnou súčasťou dlhých zimných večerov.

Blízke regióny

Policajt zabránil žene, aby sa hodila pod vlak

​​​​​​​Zúfalá životná situácia a napäté vzťahy v rodine prinútili Katarínu, aby sa pokúsila spáchať samovraždu.

Púchovskí poslanci odvolali hlavného kontrolóra

Necelé dva roky pred skončením volebného obdobia hlavného kontrolóra Miroslava Jurčiho ho zastupiteľstvo odvolalo z funkcie. S dôvodmi Jurči nesúhlasí.

Novou kráľovnou slovenskej žrde Anna Mária Hrvolová

V bratislavskej hale Elán sa konali majstrovstvá Slovenska v atletike mužov a žien,

Športovec roka v Dolnom Kubíne je znova z rodiny Stanovských

Medzi kolektívmi sa vrátilo ocenenie ku vzpieračom. V extralige nemajú konkurenciu už od roku 2011.

POTVRDENÉ: Štátne úrady sa presťahujú do budovy Europalace na Vlčinciach

Klientské centrum štátnej správy by malo občanom slúžiť už na začiatku školského roka.

Všetky správy

Boli hlavami chobotnice. Dnes podnikajú, poľujú a stavajú

Bývalí členovia vedenia štátnej poisťovne jej majú vrátiť 15-tisíc eur. Pretože to doteraz neurobili, dala ich na súd.

Sťal dve hlavy chobotnice, ale na silných mužov Smeru si netrúfol

Betónové mantinely, ktoré najmä pri personálnych nomináciách dal podľa odborníkov Smer Druckerovi, najlepšie vidno pri riaditeľoch nemocníc.

Kto je kto v zdravotníckej pyramíde vplyvu a prečo

Najsilnejším mužom zdravotníctva je premiér Robert Fico (Smer). Svoju silu naposledy ukázal pri úsporných opatreniach štátnej poisťovne.

Česká NOVA odchádza zo Slovenska a vyhráža sa žalobami

České stanice Novy by mali na Slovensku skončiť, Prima ešte rokuje.

Prípad Gáborík. Taký luxus si môže dovoliť málokto

Slovenský hokejista prežíva v Los Angeles jednu z bodovo najslabších sezón v kariére.

Kam vyraziť